Sunday, April 3, 2011

Panasonic Lumix DMC FT3 teszt

Tobb mint egy hete erkezett meg a varva vart uj fenykepezogep ami a Panasnic leugjabb "aktiv" gepe - Lumix DMC FT3. Az elso het altt sikerult szinte az osszes funkciot kiprobalni. Ami igazan erdekelt az a viz alatti kepessege volt - igy kezsult par kep es video is az akvariumban. 2 kulonbozo viz alatti mod letezik - az egyik felszini kepekre alkalmas, mig a masik melyebbre keszult ahol kevesebb feny van. Az akvariumban nagy kulonbseg nem latszik a ket uzemmod kozott. Toltesi ido kepek kozott rovid, es erezhetoen gyors a gep. A teljes HD felbontas nagyszeru, az optikai zoomot video felvetel alatt is lehet hasznalni. Video rogzitest megkonnyiti hogy az exponalo gomb mellet van - igy nem kell kulon atallitani. A mikorfon viz alatt is mukodik, igy alehet hallani ahogy a zoomot mozgatja a fenykepezogep motorja.

A GPS funkcio is nagyon tetszik - a kep aljan futoszallag szeruen jeleniti meg a varost, megyet es orszagot (kulon beallithato hogy mi jelenjen meg). Ezek az informaciok a kep EXIF adataiban maradnak, igy kesobb konnyen megnezheto hogy hol keszult pontosan a kep. A kepek elesek, es a szineket is jol visszaadja. Termeszetesen nem hasonlithato ossze tukorreflexes fenykepzogeppel - de ennek a gepnek teljesen mas a funkcioja. Barhova viheti magval az ember es nek kell attol tartatni hogy esetleg vizes lesz vagy leesik.

5 kulonbozo ISO allitas kozul lehet valasztani, az automata mod tokeletesen mukodik - 90%+ helyes beallitast valaszt a gep. Macro beallitas eles kepeket produkal, a stabilizator pedig nagyszeruen kompenzalja a kez remegest. A vaku szabalyozasa minden alkalomra lehetseges - automata, ki, be es voros szem eltavolitasa. Meglepoen gyorsan tolt, igy vakuval is lehet tobb kepet csinalni egymas utan.

Sorozatkep mod lehetove teszi hogy 3.7 kep keszuljon masodpercenket teljes felbontas mellett, mig 3 megapixel felbontasnal kepes 10 kepet kesziteni masodpercenkent. Az FT3-ban tovabba talalhato 26 kulonbozo automata helyszi uzemmod - portre, taj, tuzijatek, esti felvetel, stb. Ezek hasznalata legtobbszor felesleges mivel az automata mod tokeletesen felmeri a helyzetet. Egyedul egy funkcio van amit nem probaltam ki - az pedig a 3D uzemmod. 3D kepet a fenykepezo gep ugy kesziti hogy 20 kulonbozo kepet keszit, majd automatikusan kivalaszt kettot amibol elkeszul a 3D kep MPO formatumban. Mivel a kepet csak 3D TV-vel vagy programmal lehet megnezni, igy egyenlore ezt funkciot nem fogom tudni hasznani.

A fenykepezogepben akad meg egy ket szorakoztato mod is - ilyen peldaul a karcsusito es koverito uzemmod, amikor az alany a kivalasztott program szerint nez ki. Egy het hasznalat utan nagyon elegedett vagyok az uj fenykepezogeppel. Azt kell hogy mondjam ez eddigi legjobb gepunk es tokeletes minden alkalomra.

Tovabbi vizalatti kepek amik eddig keszultek:

            

No comments: