Monday, January 11, 2016

Copan - Maya Romok

Reggel 9-kor indultunk a szallodabol megnezni a Maya Romokat Copnban, az ido kisse felhos volt, igy nem volt annyira melegunk a setalas kirandulas alatt. A piramisok es romok hasonlitanak a Chichen Itzara ahol 8 eve voltunk, de azert megis mas volt - ereztheto hogy tobb ezer kilometer van a ket hely kozott. A Mayak az 5. es 9. szazad kozott eltek itt - ez ido alatt 17 uralkodo volt. Regeszek szerint mindegyik uralkodo uj epuleteket epitettet, sokszor az elozokre - igy egy 6 kilometers alagut rendszer letezik, es tobb mint 30 meterrel a mai felszin alatt is talalhatoak romok - Rafael mondta hogy majd talan amikor a mi gyerekeink ellatogatnak ide, akkor mar azokbol is lehet latni valamit.

A jobb allapotu szobrokat es epulet reszeket amiket talaltak azokat egy szomszedos muzeumban helyeztek el hogy az esos idoszak ne rongalja oket. Erdekes modon bizonyos reszekre felmehet az ember, es a legmagasabb reszrol igen szep a kilatas a regi varosra. Itt is volt labdajatek palya, bar ez joval kissebb - de ugyanugy itt is a nyertes csapatot aldoztak fel, ami nagy megtiszteltetesnek szamitott, mindenki nyerni akart.

     
     
     

Delutan Copan belvarosaban neztunk korul, a szuk macskakoves utcak ettermekkel es kavezokkal vannak tele - Honduras ez a resze foleg a kave exportbol el, a turizmus csak egy apro resze a bevetelnek. Rafael elvitt a kedvenc kavezojaba, Melinda capuccinot ivott, mondta hogy nagyon finom volt es teljesen mas.

     

Vacsorazni az egyik helyi etterembe mentunk - Carnitas Nia Lola - nagyon hangulatos volt, tele regot targyakkal. Melinda csirke fajita-t evett, en pedig a helyi specialitast - sashlikot marhahussal. Nem gondoltam hogy ekkora lesz - lelogott a tanyerrol, de szerencsere Melinda megette rol a zoldseget igy nem maradt semmi a tanyeron :)

Holnap reggel 8-kor indulunk tovabb - Gracias lesz az uticel

     

2 comments:

Marianne said...

gyonyoru madarak, azok majom fejek a kobe bevajva?

Nicholas said...

Majom es halalfej kevereknek neztuk oket