Saturday, January 15, 2011

Hue varosnezes

Hue varos forgalma joval mersekeltebb mint Hanoi, de itt is ugyan ugy fittyet hanynak a forgalmi szabalyokra – csak dudalgatnak a motorosok es kerulgetik egymast. Viet fel 9-re jott ertunk, eloszor a Csaszarvarost – mas neven Tiltott Varos – neztuk meg. Valoban varosi meretu – kulon fal es vizesarok veszi korul. A 19.  es 20. szazadban – a csaszarok uralkodasa alatt – ez volt Vietnam kozpntja. Legtobb epultebe tobb bejarati ajto van egymas mellet, a kozepsot csak a csaszar hasznalta, mig a jobb oldalit a nok, a bal oldalit pedig a ferfiak. A varos tobb reszre van osztva, volt kulon epulet ahol a csaszar aludt – mig feleseg(ek) masik epuletben helyezkedtek el.

A Tiltott varos utan kovetkezett a Thien Mu pagoda, amit meg a 15. szazad elejen alapitottak es mai napig elnek benne szerzetesek. A pagoda labanal folyik az Illatos-folyo, innen egy “sarkany hajoval” utaztunk a belvarosig. A hajon termeszetesen lehetett szuvenirokat is vasarolni…. A belvarostol kb fel orara vannak a csaszari sirok – ebbol mi harmat neztunk meg. Elsonek Minh Mang sirjat lattuk – a csaszar annak idejen 14 evig kereste a megfelelo terultet (majd 1841-43 epitettek) jovendobeli nyughelyenek. Minh Mangnak osszesen 33 felesege es szamos szeretoje volt, elete soran 142 gyermeke szultetett.

Mivel a kulonbozo csaszari sirok kozott tobb kilometer van, igy kozben megalltunk ebedelni egy nagyon hangulatos helyi etterembe – kivaloan foztek. Masodiknak Khai Dinh sirjaz neztuk meg, teljesen mas mint Minh Mang sirja. Ez inkabb egy sirhegynek nez ki, rengeteg lepcson lehet feljutni a tetejere. Khai Dinh sokat utazott Europaba ezt az epiteszi stilus is tukrozi (allitolag a lanyokat nem szerette – de egy fia azert szuletett). Viszont hogy felepitse, az adot allitolag 30%-al megemelte amit a helyiek nem nagyon dijjaztak. Utoljara maradt Tu Duc sirja – ami alig egy ev alatt elkeszult egy mesterseges szigeten. Tu Duc volt Vietnam 4. es leghosszabban uralkodo csaszara – 1847-1883, igy boven elvezhette a komplexumot meg halala elott. Neki is tobb mint 100 felesege volt, de betegsege miatt nem szuletett gyereke, helyette 3 fiut adoptalt. Itt talalhato Vietnam legoregebb szinhaza is.

Rendesen kisetaltuk magunkat a nap folyaman, jol fog esni egy kis pihenes egyik hangulatos helyi etterembe amit mar utkozben kineztunk. Holnap fel 9-kor megyunk tovabb, kb 100 kmt utazunk Da Nang-ra.

            
            
            

No comments: