Thursday, January 13, 2011

Ha Long Obol

Halong Bay 170 km-re van Hanoitol, reggel 8-ra jottek ertunk. Utkozben tapasztaltuk hogy az orszaguti kozlekedes semmivel se kulonb mint a belvarosi - azaz a szabalyok betartasa (kiveve talan a sebesseg korlatozas) nem tul gyakori. Ugyan azt az elvet is hasznaljak mint a varosban - majd kikerulnek.... Mikrobuszunk utkozben batran elozott zarovonalon keresztul egy hidon felfele. A majdnem 4 oras ut alatt szamos termofolden mentunk keresztul, legtobbjuk rizsultetveny volt.

Hajonk a "Victory Star" - ahova kis ladikkal vittek ki. Szobank szep es tagas, meg egy kis erkelyunk is van. Ha Long obol csodalatos annak ellenere hogy viszonylag paras a levego. Az obol terulte 1,553 negyzet km ahol 1,969 (ezt a szamot allitolag azert konnyu megjegyezni, mert ebben az evben halt meg Ho Chi Minh) kissebb-nagyobb sziget emelkedik ki a vizbol. Cat Ba sziget es az obol egy reszet 1994-ben az UNESCO felvette a vilagoroksegek listajara ami igazolja a lenyugozo latvanyt. Nagy elvezet volt ebed kozben csendben elsuhanni a szigetek mellett - allitolag minden szigetnek van kulon neve a formajarol. Utkozben megalltunk megnezni a Vung Vieng lakosokat akik uszo hazalban elnek. Turizmus elott foleg halaszatbol eltek - most pedig evezos ladikkal viszik korbe a vendegeket.

Az esti program egy fozocske bemutatoval kezdodott - 10 perc alatt elkeszult - amit a vegen meglehetett kostolni. Nagyon finom volt, de termeszetesen nem arultak el hogy miben pacoltak elotte a hust, pedig az igen fontos szerepet jatszik.... A 6 fogasos vacsora nagyon finom es boseges volt, a desszertet alig tudtuk megenni. Par ora mulva lesz ejszakai horgaszat, kivancsian varom hogy megy igy a pecazas. Ejszaka minden bizonnyal jol fogunk aludni - abszolut nincsenek hullamok. Holnap egyik szigeten barlangot nezunk, majd este repulunk tovabb.

            
            

No comments: