Wednesday, January 12, 2011

Hanoi varosnezes + vizi babszinhaz

Hanoi varosnezesevel telt a mai nap. Idegenvezetonk fel 9-re jott ertunk – eloszor Ho Chi Minh mauzoleumat neztuk meg. Osszes fenykepezogepet es videot elvettek a latogatoktol a bejartnal, majd a vegen visszaadtak oket. Igy mire a volt elnok (Ho Chi Minh) munkahelyet es rezidenciajat neztuk meg, ujbol tudtunk fenykepezni es videozni. Innen 10 percre volt az Irodalom templomhaz amit a 11. szazadban nyitottak meg es volt Vietnam elso egyeteme. A seta elegge erdekes volt a ket latvanyossag kozott – igaz hogy vannak lampak, zebrak es savok, de igazan nem foglalkoznak veluk az emberek. Idegenvezetonk mondta hogy csak hatarozottan, nyugodtan es lassan induljunk el es haladjunk folyamatosan – majd kikerulnek minket. Lass csodat – igy is tortent egesz nap. Elmondasa szerint tobb mint 2 millio robogo van, a lakossag pedig kb 6 millio – tehat szinte minden felnottnek van.

Ebedre ajanlott egy jo kis ettermet, itt kostoltuk meg eloszor a helyi konyhat. A teszta leves jo volt, a tolttott rantott rudacskak is finomak voltak – ma kiprobaltam a helyi sort aminek a neve 333, egesz jo ize van. Ebed utan kovetkezett a Neprajzimuzeum ami egy kulteri es belteri muzeum. A kulteri kiallitason a Vietnamban elo nemzetisegek jellegzetes hazait epitettek fel – volt keskeny es magas, lapos es hosszu, valamint agyagbol keszult amit a hegyvidekben epitenek. A delutani programba meg tartozott egy „biciklis tura“ – nekem nagyon tetszett ahogy minden oldalrol kerulgettek a robog es az autok. Melinda kevesbe elvezte az 1 oras belvarosi utat.... Egyik masik keresztezodes mondjuk tenyleg erdekes volt – de a „sofor“ jol megoldotta a helyzetet.

A nap vegere maradt a Vizi Babszinhaz – egy vietnami talalmany a 11. szazadbol. A babosok a paravan mogott allva – olykor a vizben – hosszu farudakkal iranyitjak a fabol faragott figurakat. Szerintem abszolut nem lehet konnyu munka, a figurak neha 2-3 meterrel a paravan elott ugraltak a vizben. A hangulatot az elo zenekar fokozta – sajnos fenykepen annyira nem adja vissza, viszont sikerult jo videot csinalni rola amit majd az ut vegi osszefoglaloba felrakok.

Vacsora utan meg korbenzunk majd itt a koryneken – allitolag az ejszakai piac jol nez ki es szinte mindent lehet kapni. Holnap reggel 8-kor utazunk tovabb a Ha Long obolbe, Melinda oromere hajon toltjuk majd az ejszakat :)

            

            
            

No comments: