Monday, May 9, 2016

Kertihaz Epites

Melindaval mar egy ideje tervezzuk hogy a fahazat amit 7 eve epitettunk atkoltoztetjuk a kert elejere, igy hatul nagyobb less majd a hely - viszont a sorert messzebb kell majd menni. A maszokan tuladtunk 2 eve, igy az elso reszt nemigazan hasznaltuk. Ahoz hogy atcipeljuk, teljesen lekelett volna bontani - igy gondolutuk higy inkabb eladjuk es veszunk egy masikat. Szerencsere jo penzert megvettek, az uj haz szallitasi idopontjat pedig sikerult pont egy hosszuhetvege elejere tervezni.

Ezuttal rendes alapot csinaltunk a hazhoz (nem ugy mint multkor amikor Gabor "tobb is veszett Mohacsnal" segitett szep ferden lerakni az alapot aminek koszonhetoen par nap mulva ferden allt a haz... Rendesen utananeztunk a folyamatnak, 4 hete pedig elkezdtem kiasni az alapot. 1 kobeter foldet kellett osszesen elszallitani, majd tobb mint 300 liter apro kavics kovetkezett (3cm magas). Az egesz munka tobb mint 10orat vet igenybe, Melinda sokat segitett a virago atultesevel.

     
 

Kovetkezo hetvegen johetett a betonozas, szomszedbol kaptunk kolcson rendes kevero teknot - es kevero felyet it. 450kg betont szamoltam - tobb nem is fert volna egyszerre az autoba - de vegul kevesnek bizonyult es elugrottam meg 100 kg-ert, igy 550 kg beton kerult kikeveresre ami 5-6 cm vastagsagot adott. Melindaval sikerult szep egyenesre lehuzni a tetejet - napkozben pedig locsolta hogy ne szaradjon ki es repedjen meg.

     

Mult hetvegen leragasztottuk a jarolapokat - 36 darab 4cm vastag jarolapot hoztunk, az auto megint rendesen ullt hazafele. Hogy biztosra menjek a szintezessel es illesztessel, duplan dolgoztunk, eloszor kiraktuk szarazon, majd soronket ragasztottuk le. A vegeredmeny teljesen jo let, epp hogy van benne egy kis lejtes amit direkt kalkulalatunk bele hogy a viz ne alljon meg a haz alatt. Az egesz alap 12-13 cm vastag, elvileg jol birja majd :)

     

A ragaszto kotese 24 ora volt, igy masnap megtudtuk csinalni a fahaz mogotti reszt is - ide is jarolapok kerultek (ujjab 150-180 liter fold kiasasa), amiket qwartz homokkal fuagztunk ki. Szerencsere a het kozben esett egy kis eso ami jol bemosta, igy a haz epitese elott meg tudtam egy keveset szorni ra.

     

Tervek szerint a haz pont a hosszu hetvege elott erkezett meg mult heten, 430kg faanyag osszesen. Ezuttal nem festettuk le elore mivel impegralt fat valasztottunk, igy konyebb is volt osszerakni. A tetoig nagyon gyorsan ment - utana viszont a szogeles miatt lelassult a latvany - erdekes modon a padlot cask a vegen kellett lerakni.

A festessel is elvoltunk egy darabig - elvileg 2 evente eleg kenni, de mi azert osszel megegyszer lekenjuk majd biztos ami biztos alapon. A tetoszerkezetet ezuttal maskepp csinaltunk, barkacsboltban lattuk hogy hirdettek valami uj szeru fem tetolapokat. Egyszerunek tunt osszerakni (ami reszben igaz is volt), raadasul plusz katranyal, bitumennel, ragastoval - stb nem is kell bajlodni. A merecskeles tartott a legtovabb, de a csavarozas mar tzenyleg gyorsan ment es a vegerdmeny is szep let.

A legvegere maradt az eresz bekotese es a bepakolas (aram bevezeteset Harry megcsinalta festes alatt) - egy kicsit Melinda atrendezte igy a helykihasznalas sokkal jobb - amint emiltettem cask egy hatrany van, messzebb van a soros huto a terasztol :(

Az egesz munka tobb mint 50 orat vet igenybe, de az eredmennyel elegedett vagyunk :) A regi fahaz helyen meg van egy kis munka - virago, fuvezes stb, de a nehezen mar tul vagyunk!

     
     
     
 

2 comments:

Marianne said...

nagyon szep mesehaziko lett

Nicholas said...

Koszonjuk :)