Monday, September 7, 2015

Ciprus Paphos Kirandulas

Reggeli utan elindultunk Paphos fele ami a sziget tuloldalan van - utkozben is volt boven latnivalo. Eloszon az okori Kolossi varat neztuk meg amit 1454-ben epitettek, mai napig nagyon jo allapotban van - Daninak nagyon tetszett es mondta hogy melyik termet mire hasznaltak annak idejen. A partot kovetve a kovetkezo allomasunk az osi Kourion volt amit allitolag 1-3. szazadban kezdetk el epiteni. A napon jo meleg volt, de szerencsere ahol az asatasok voltak ott epitettek tetot hogy vedjek a romokat, es igy arnyekot is ad a turistaknak.

A deli partszakasz nagyon szep igy ott folytattuk az utunkat az Aphrodite Sziklahoz, tobbszor megalva fenykepezni es elvezni a kilatast. A legenda szerint itt szuletett Aphrodite istenno es a sziklak ezert neznek igy ki. Paphos innen mar csak 50 km volt, itt tobb latvanyossag is van - par ev mulva ismet jovunk Ciprusra es akkor ezen a kornyeken nezunk majd szallast hogy megnezzuk a tobbi latvanyossagot. A kikoto mellet talalhato Mosaikok a 3-4. szazadban keszultek - a tobb mint 40 darab nagy resze meg mindig tokeletes allapotban van - nem lehetett kis munka annak idejen kirakni.

     
     
     

Keso delutanra vegeztunk a mozaikok latogatasaval, igy beultunk az egyik tengerparti etterembe ebedelni, gyerekek hot dogot kertek, mig Melindaval feleztunk egy vegyes hal talat es salatat, boven eleg volt ebedre. Ugy volt hogy delutan meg megnezzuk a kiralyok sirjat, de vegul ugy dontottunk hogy majd legkozelebb mivel nem akartunk tul keson hazaerni. Utolag ez remek dontesnek bizonyult, ugyanis az autonk megadta magat 3 kiloterrel a szallasunktol egy korforgalom kozepen.

Par kilometerrel ezelott mar parszor lefuldat, de sikerult ujrainditinai - remenykedtunk hogy kibirja meg hazaig... A motor szepes fustolt es egett szag aradt - hivtuk a tulajt aki kuldott par ismerost hogy megjavitsak, de nem jartak sikerrel, igy taxival tettuk meg a 405 kilometers tura utolso 3 kilometert. Danieknak nagyon tetszett a limuzin taxi :)

     

2 comments:

Marianne said...

szep kirandulasotok volt, akkor holnap medencezes less kocsi hianyaban..

Nicholas said...

Buvarkodni voltunk :)