Monday, May 25, 2015

Kairo Kirandulas - Giza Piramisok

Egyiptom egyik fo latvanyossaga Kairo es a Gizai Piramisok - es ezt semmikep nem akartuk kihagyni, igy par hete lefoglaltunk egy magan utat Hurghadabol. A hajnali 4 orai keles nem esett tul jol - de meg mindig jobb mint busszal ejfelkor indulni a fovarosba es ejfel utan visszaerkezni masnap. A repteri transzfer siman ment, Kairoba pedig vart minket az idegenvezetonk es a soforunk.

Eloszor a tortenelmi muzeumot neztuk meg, a reggeli csucsforgalomban kozlekedni elegge erdekes volt - 4 sav, de 6-7 auto haladt egymas melett. A muzeumban sajnos fenykepezni nem lehetett es a fenykepezogepeket is lekelett adni. A muzeumban tobb mint 120 ezer targy talalhato, a legerdekesebbek es legtobb Tutankhamun sirjabol szarmazik. Bo ket ora muzeum latogatas utan mentunk ebedelni, ami egy hajon volt a Niluson - az etel helyi specialitas es nagyon finom volt.

A piramisok latogatasa delutanra maradt, addigra mar nem volt olyan meleg - csak 35 fok. Az ember nem is goldolta volna hogy eloben is ilyen nagyok a piramisok, nagyon tetszettek mindenkinek. A Sphinx is nagyobb volt mint gondoltam, de arra szamitottunk hogy kozelebb lehet hozza menni. Egy dolog volt ami kevesbe tetszett - a sok eroszakos arus akik megprobaltak mindent ratukmalni az emberre. Jottek hogy ez "ajandek", de mindenki tudja hogy azert is fizetni kell - nehezen lehett oket lerazni. Gyerekeknek is nagyon tetszett az egesznapos kirandulas, rendesen elfaradtak a nap vegere es a repterig vezeto tobb mint egy oras utat szinte vegigaludtak.

Holnap megyunk buvarkodni :)

     
     

2 comments:

Marianne said...

Kisertetiesnek tunik, bementetek a piramisba is

Nicholas said...

Nagyon jo volt - bent nem voltunk mert az idegenvezto mondta hogy nem erdemes.