Tuesday, August 6, 2013

Del Malta Korutazas - Hypogeum, Traxien Templomok, Kek Barlang es Hagar Quim

Reggel 10-re volt jegyunk a Hypogeum-ba, igy reggel 6-kor keltunk hogy a 8:25-os kompot elerjuk Gozobol. A jegyet meg Majusban foglaltuk le - a bejaratnal pedig nagy felirat vart minket hogy a legkozelebbi szabad idopont az szeptember vege. Az oka, az hogy a Hal Saflieni Hypogeum Malta legizgalmasabb okori lelohelye ami egy tobb mint 5000 eves fold alatti temeto amit annak idejen kezzel vajtak a sziklabol. Naponta osszesen 8 csoportot engednek be, es a maximum letszam 10 fo. Sajnos fenykepet nem lehett csinalni - de csodalatos volt.

Kovetkezo allomasunk a Tarxien templomok voltak, ami allitolag Malta legkomplexebb templomterulete. A templom latogatas utan a kek barlangokat celoztuk meg - a berautonk toivabbra is izgalmasnak bizonyult a Maltai utakon.A kek barlangokat hajoval jartuk be, r all. A engeteg kis obol es beynulason mentunk keresztul ahol a viz kapraztatoan kek volt.

A nap vegere a Hagar Qim es Mnajdra templomokat hagytuk - e ket templom egy tengerre nezo szirt tetejen. A templomok Kristus ellott 2000-3000 evvel ezelott epultek es puha globigerinas meszkobol keszultek. A maradvanyokat es sziklakat latva - meg mindig nem tudjuk elkepzeli hogy 5000 evvel ezelott az akkori szermszemokkal es technologivala hogyan tudtak ilyen epuleteket letrehozni.

     
     
     
     

2 comments:

Marianne said...

breathtaking views & sites

Nicholas said...

It was truly amazing!